MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Schipluidense Trambrug klaar voor gebruik

17 maart 2020. De Trambrug, een Rijksmonument, glimt in de lentezon. Het schilderwerk is afgerond en een nieuw fietsdek is gemonteerd. Vanaf midden januari is de brug weer open voor wandel- en fietsverkeer.


Trambrug klaar - 17 maart 2020


Schilderwerk Trambrug klaar; nieuw fietsdek wordt nu aangebracht

15 december 2019. Iets later dan verwacht zijn de schilderwerkzaamheden aan de monumentale Trambrug van Schipluiden (nagenoeg) afgerond. Er wordt nu hard gewerkt om een nieuw fietsdek op de brug te monteren. Hier en daar moet nog het een en ander worden opgeruimd, maar ergens in januari 2020 is het dan zover dat de brug weer toegankelijk is. We kunnen niet wachten...

Trambrug restauratie - 15 december 2019


Restauratie van de Trambrug Schipluiden bijna gereed

20 november 2019. De restauratie van de Trambrug in Schipluiden is bijna gereed. Alleen het middenstuk is nog gehuld in wit plastic. Flinke stukken staal en klinknagels zijn vervangen. De oorspronkelijke kleur mosgroen past uitstekend bij het groene Midden-Delfland. Na plaatsing van het nieuwe fietsdek kan de brug weer tientallen jaren zijn overbruggende taak vervullen.

Restauratie Trambrug
Het laatste deel van de Trambrug wordt nu behandeld.


Eindelijk een glimp van de nieuwe mosgroene Trambrug

5 oktober 2019. Langzaamaan komt de 'nieuwe Trambrug' in zijn nieuwe kleur mosgroen tevoorschijn. Een deel van het witte plastic van de meest zuidelijke sectie is inmiddels verwijderd. Het verschil met de oude kleur is hier duidelijk zichtbaar. Er moet nog flink worden doorgewerkt om het hele project op de geplande tijd, 29 november a.s., afgerond te hebben.

Trambrug restauratie Schipluiden - 5 oktober 2019


Trambrug restauratie lijkt langzaam te vorderen

25 september 2019. Bijna een maand later is een tweede sectie van de Trambrug in wit plastic ingepakt en worden ook hier de oude verflagen met veel kracht en bijbehorend geluid verwijderd. Onduidelijk is nog wat er in de meest zuidelijke sectie (rechts op de foto) gebeurt. Wellicht wordt dit deel binnenkort uitgepakt en krijgen we een eerste blik op de 'nieuwe' Trambrug.

Trambrug restauratie Schipluiden - 25 september 2019


Trambrug restauratie: 2.000 van de 13.480 klinknagels moeten worden vervangen

31 augustus 2019. Al dagenlang horen de bewoners in de omgeving van de Trambrug in Schipluiden nadrukkelijk de geluiden die bij de restauratie van de Trambrug horen. De diverse verflagen worden van het metaal met een gritstraaltechniek verwijderd door het bedrijf Venko, ook verantwoordelijk voor het schilderwerk.

Ongeveer een derde van de brug is hermetisch verpakt in wit plastic om schadelijke stoffen binnen te houden en af te voeren naar de luchtwassers. De aannemer Hollandia uit Krimpen aan de IJssel zorgt voor de vervanging van de verroeste delen en van de slechte klinknagels. De brug is 110 jaar geleden gebouwd met 13.480 heet geklonken nagels, waarvan er circa 2.000 zullen worden vervangen. Nog maar weinig bedrijven beheersen deze techniek. Iedereen is benieuwd naar de 'nieuwe' Trambrug in de kleur mosgroen. Dagelijks komen honderden fietsers en wandelaars over de tijdelijke brug en volgen de vorderingen.

Trambrug restauratie Schipluiden - 31 augustus 2019


Tijdelijke fietsbrug als mooie attractie tijdens restauratie Trambrug

16 juli 2019. De tijdelijke fietsbrug is klaar voor gebruik en geeft hiervandaan een prachtig uitzicht op de aankomende restauratie van de monumentale Trambrug van Schipluiden. Het oude fietsdek is inmiddels verwijderd en het zicht op de slechte plekken van de ruim honderdjarige Trambrug worden nu duidelijk.

Trambrug restauratie

Trambrug restauratie

Trambrug restauratie

Trambrug restauratie


Trambrug restauratie begint: beperkingen voor scheepvaart en wandel- en fietsverkeer

25 juni 2019. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de tijdelijke brug op een hele reeks pontons. Van het hoge fietspad vanuit Maasland gaat dit pad de noodbrug op, over het water, en vervolgens de afrit langs de kade, met een ontsluiting naar het Windrecht. Spannend!

Trambrug restauratie


19 juni 2019. De Trambrug in Schipluiden, het is een Rijksmonument, wordt gerestaureerd en krijgt de oorspronkelijk kleur mosgroen. Er wordt bovendien een nieuw fietsdek aangebracht, ontworpen door ipv Delft. Tijdens de werkzaamheden wordt er voor wandel- en fietsverkeer een tijdelijke brug gelegd. Het vaarverkeer wordt beperkt tot een breedte van 8 meter. De beperkingen zullen duren tot eind november 2019.

Trambrug restauratie

Plannen voor de restauratie waren er al enige tijd. Op veel plaatsen zijn roestplekken te zien en ook zijn er delen ernstig aangetast, wellicht door het gebruik van zout bij gladheidbestrijding. Het project liep enige vertraging op door een eerdere mislukte aanbesteding. Bij deze brug is in het verleden de kankerverwekkende Chrome-6-verf gebruikt. Bij het verwijderen van deze verflaag zullen passende maatregelen worden genomen.

Vaarbeperking

Aan beide zijden van de Trambrug langs de Vlaardingsevaart wordt met grote borden de beperking van de vaarweg aangegeven met speciale scheepvaartborden. Met een zonnepaneel, accu en ledlamp zal deze informatie ook 's nachts goed zichtbaar moeten zijn. Betekenis van de borden:

  • Linksboven: Ontmoeten en voorbijlopen verboden, ofwel één boot tegelijk.
  • Rechtsboven: Verplicht bijzonder op te letten.
  • Linksonder: Beperkte breedte van doorvaart 8 meter.
  • Rechtsonder: Beperkte doorvaart hoogte 1,8 meter.

Trambrug restauratie

De Trambrug en de WSM

De trambrug is gebouwd in 1911/1912 door N.V. Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwerkmateriaal (Werkspoor) te Amsterdam voor de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) voor de spoorverbinding tussen Maassluis/Maasland, via de Maaslandse Dam, en Delft. Dit traject werd op 1 oktober 1912 officieel in gebruik genomen voor personen- en goederenvervoer. Met de introductie van de autobus hield het personenvervoer op. Goederenvervoer ging door tot 1968. In 1974 werd de Trambrug in gebruik genomen als fietsbrug. De spoorbaan tussen Den Hoorn, Maasland en De Lier werd op de vroegere spoorbaan aangelegd.

Meer informatie:

Trambrug in de frabriek Werkspoor
De trambrug werd in de fabriek in elkaar gezet zodat de directie van de WSM deze kon inspecteren. De brug werd vervolgens in onderdelen per boot naar Schipluiden vervoerd. Foto Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

19 maart 2020