MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Trekvaart informatiezuilen en test van het nieuwe trekvaartarrangement

26 oktober 2019. Vanaf drie plaatsen langs de Delflandse Trekvaarten, Schipluiden, Maassluis en Vlaardingen, vertrokken boten vol passagiers naar de trekvaart informatiezuil over de Vlietlanden. Deze staat langs de Noordvliet ter hoogte van Het Jachthuis, maar de zuil was nog verborgen onder de nationale vlag. De boten uit Schipluiden en Maassluis werden getrokken door paarden van Paard aan 't werk. De Andante uit Vlaardingen voer op eigen, elektrische, kracht. Aanleiding is het recent ontwikkelde trekvaartarrangement, dat begin volgend jaar beschikbaar komt. De onthulling van de negende trekvaartzuil werd uitgevoerd door drie wethouders uit de betrokken plaatsen.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
De boot van Rooboot uit Schipluiden in de Noordvliet.

Trekvaart informatiezuilen

De Delflandse Trekvaarten waren onderdeel van een groot netwerk van trekvaartroutes dat geruime tijd voor personen- en goederenvervoer werd gebruikt, lang voordat trein, autobus en vrachtwagen gemeengoed werden. De Provincie Zuid-Holland investeert in haar erfgoed en maakt projecten mogelijk die erfgoed meer beleefbaar maken. Zo ook de herinneringen aan de trekvaart, ook wel de intercity van de Gouden Eeuw genoemd. Met de financiële bijdragen van de provincie via de Erfgoedlijn Trekvaarten konden tien trekvaart informatiezuilen worden ontworpen, vier rolpalen gemaakt en het trekvaartarrangement ontwikkeld.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
De twee jaagpaarden na gedane werkzaamheden.

Bij boerderij Zonnehoeve wordt binnenkort bovendien nog een windas geplaatst, waarmee een klein bootje vanuit het polderwater naar boezemwater kan worden getrokken (en weer terug). Zo voeren de boeren vroeger met hun producten naar de markt. De Andante maakte hier een tussenstop zodat men de daar geplaatste trekvaartzuil kon bekijken. Ook werd aandacht besteed aan het melkmuseum, dat zich in de gerestaureerde stal bevindt.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
Wethouder Bart de Leede geeft uitleg over de trekvaartzuil en windas bij Zonnehoeve.

Als de schilderwerkzaamheden aan de Trambrug in Schipluiden zijn afgerond zal hier de tiende trekvaartzuil worden geplaatst. Eigenlijk mist er nog één zuil: namelijk in Delft, want hier was het start- en eindpunt van de trekvaartroutes naar Maassluis en naar Vlaardingen. Als straks de bouwactiviteiten in de Spoorzone afgerond zijn, zal een trekvaartzuil hier een mooie aanvulling zijn.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
Onthulling van de trekvaartzuil bij de Vlietlanden door wethouders Bart de Leede, Corine Bronsveld en Wendy Renzen.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
Volop belangstelling voor de informatie op de trekvaartzuil.

Trekvaartarrangement

Vanaf net nieuwe recreatieseizoen bieden rondvaartbedrijven De Vlietlander uit Maassluis, Rooboot Rondvaarten uit Schipluiden en Stichting Rondvaarten Vlaardingen en Vlietlanden uit Vlaardingen trekvaartarrangementen. Onderdeel is het ervaren hoe het is om, zoals vroeger, getrokken te worden door een jaagpaard. De onthulling van de trekvaartzuil werd tevens benut om schippers ervaring op te laten doen met het varen achter een paard. Twee boten waren uitgerust met een korte mast op de voorplecht. Het plan is dat de Snikschuit, die op dit moment in Maassluis gebouwd wordt, een soortgelijk arrangement gaat verzorgen in de toekomst. Ook de kinderen op de basisscholen leren alles over de trekvaart. Zij gaan hiervoor aan boord voor een varend lesuur.

Delflandse Trekvaartzuilen en arrangement - 26 oktober 2019
Tijd voor de terugvaart na een geslaagd evenement.

27 oktober 2019