MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019

27 augustus 2019. In het weekend van 14 en 15 september 2019 worden in heel Nederland bijzondere activiteiten georganiseerd in en bij monumenten onder het motto Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Ook in de dorpen van Midden-Delfland kunnen monumenten worden bezichtigd en zijn er enkele bijzondere activiteiten, zoals Montmartre in Den Hoorn en de Delfland Race met start en finish in Schipluiden. De Open Monumentendag flyer geeft mooi overzicht. Zie ook Facebook en het evenement op Facebook.

Opening: Bekijk, ervaar en beleef kasteel Keenenburg!

Kom zaterdag om 11:00 uur naar de officiële opening van het Open Monumentenweekend op het kasteelterrein!
Zaterdag en zondag tussen 11:00 en 17:00 uur is er op het kasteelterrein een ‘kasteel-belevingsroute’ met een onder- en bovengronds kijkje in de grootsheid van kasteel Keenenburg in verleden, heden én toekomst!

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019
Montmartre op het Koningin Julianaplein in Den Hoorn 2018.

Den Hoorn - Zaterdag 14 september

Waar: Koningin Julianaplein; Tijd: 13:00 uur tot 17:00 uur.

Het Koningin Julianaplein wordt omgetoverd tot een kunstmarkt met kunst en cultuur voor iedereen. Het dorpsplein is gevuld met kramen en terrassen. Er zijn ongeveer 25 regionale kunstenaars actief, er is een jeu-des-boules wedstrijd, er zijn diverse muziekoptredens van o.a. een bard, de folkgroep Kachel, de dorpsband de Maxima’s en een open podium.

Ook zijn er veel activiteiten voor kinderen, waaronder kunstworkshops. De kinderactiviteiten sluiten aan bij het thema Plekken van plezier. Zo komt er o.a. een speelplein met Oudhollandse spelen, poppenkast en een Oudhollandse snoepkraam en een band speelt kinderliedjes.

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019
Hevige strijd op de Foppenplas in 2017.

Schipluiden

Waar: Op diverse locaties; Wanneer: zaterdag en zondag; Tijd: Tussen 11:00 uur en 17:00 uur.

Veel verbeeldingskracht is niet nodig om het verleden te laten herleven in Schipluiden. Het oude tramstation, de westlanders en trekschuiten in de Vlaardingervaart en het verhaal van Kasteel Keenenburg; dompel u onder in vervlogen tijden!

Delfland Race

De Delfland Race is een tweedaagse zeilwedstrijd met historische, zeilende Westlanders. Bij de start (zaterdag om 14:00 uur en zondag om 12:00 uur bij de Paardenbrug tegenover Brugstraat) worden de schepen om de 2 minuten weggeschoten. De route volgt de Vlaardingse Vaart, langs de Vlietlanden, over de Foppenplas en terug. De finish van de wedstrijd is weer bij de Paardenbrug. De prijsuitreiking wordt zaterdag rond 16:30 uur en op zondag om 15:00 uur verwacht.

Rederijkersmiddag

Zondagmiddag van 16:00 tot 17:30 uur is het Rederijkersmiddag op het kasteelterrein. Met gedichten, muziek en de prijsuitreiking van de Rederijkersschrijfwedstrijd! Toegang gratis – vrije gift voor consumptie.

Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtskunstenaars die zich bekwaamden in de schrijfkunst om het publiek te overtuigen op basis van welsprekendheid. In 1671 organiseerde de Schipluidense rederijkerskamer ‘t Rosmareyn’ in het dorp een wedstrijd voor een aantal rederijkerskamers. Dit stuitte op verzet van de kerk. Kasteelvrouwe Anna van Raesfelt trok zich hier weinig van aan en liet de feestelijke wedstrijden op het voorplein van de Keenenburg houden.

Museum Het Tramstation: WSM, Keenenburg en Abtswoude

Museum Het Tramstation aan de Otto van Zevenderstraat is zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur vrij toegankelijk. Naast de permanente tentoonstellingen over de
Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) en Kasteel Keenenburg is er ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Abtswoude, de grote veranderingen’ over de annexatie van Abtswoude door Delft.

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019
Opening van de fototentoonstelling in de Dorpskerk van Schipluiden.

Stillevens van Midden-Delflands voedsel

In de laat-middeleeuwse Dorpskerk in de Dorpsstraat is het verhaal te zien van het rijke voedselaanbod van Midden-Delfland. Fotograaf Fleur Halkema heeft die rijke tafels geschikt in de traditie van de Gouden Eeuw. Kunt u gelijk in deze kerk de schatten van Schipluiden ontdekken. De kerk is op zaterdag en zondag open van 13:00 tot 16:00 uur.

Molen Korpershoek

Molen Korpershoek aan de Gaagweg draait. Op zaterdag kunt u om 11:00 en 14:30 uur de molen van binnen bekijken tijdens een rondleiding van 30 minuten. Maximaal 15 personen.

Historische boerderijen

In boerderij Abbestee, Tramkade 30, geeft Frits van Ooststroom op zaterdag om 15:00 uur een lezing over een aantal historische boerderijen uit de nieuwe boerderijenfietsroute van de Midden-Delfland Vereniging.

Schilderworkshop

In het atelier van beeldend kunstenaar Rina Groot aan de Dorpsstraat 17/18 bent u op zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur welkom voor een korte rondleiding. U kunt hier ook deelnemen aan de schilderworkshop. Kosten zijn € 35,00 p.p. Inschrijven kan tot 7 september via rina@rinagroot.nl. Maximaal 12 personen.

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019
De Groeneveldse molen houdt de gelijknamige polder droog.

't Woudt - Zaterdag 14 september

Waar: Woudtse Kerk en Groeneveldse Molen; Tijd: 09:00 uur tot 17:00 uur. ‘t Woudt is het kleinste dorp van Nederland. U wandelt hier dwars door een monument.

Groeneveldse molen

De Groeneveldse Molen aan het Groeneveldsepad is open op zaterdag tussen 09:00 en 17:00 uur. Bij voldoende wind zal de molen water uit de polder malen. Laat u verrassen door de verhalen over de functie van de Groeneveldse Molen in het waterbeheer in het Hoogheemraadschap.

Woudtse kerk

De Woudtse kerk is op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek, met orgelspel en rondleidingen. Deze kerk is vooral beroemd om zijn prachtige akoestiek.
De toren is uit de veertiende eeuw. Bijzonder is het interieur, met onder andere een zeventiende eeuwse kansel. Ook hangen er al ruim vierhonderd jaar twee unieke handgeschilderde houten tekstborden. www.vriendenwoudtsekerk.nl.

Open Monumentendag Midden-Delfland 2019
De nieuw ingerichte Oude Kerk het het Batz-orgel.

Maaslands pracht

Waar: Diverse locaties; Tijd: 09:00 uur tot 17:00 uur

Graanmolen De Drie Lelies

Graanmolen De Drie Lelies aan Molenweg is open op zaterdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Neem een kijkje in de graanmolen en volg een korte rondleiding. Bij voldoende wind wordt er gemalen.

Oude Kerk en het Batz-orgel

De Oude kerk, Kerkplein 1, is zaterdag en zondag tussen 11:00 uur en 16:00 uur open voor publiek. Arnoud Rodenburg bespeelt het mooie Batz-orgel zaterdag om 11.00 uur; om 16.00 uur volgt een orgelconcert samen met vaste organist Reinier Kroos.

Zalig, Zoete, Zomertentoonstelling

Zaterdag tussen 11:00 uur en 17:00 uur en zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur kunt u een bezoek brengen aan Museum de Schilpen aan de ‘s-Herenstraat 24. In deze oude kruidenierszaak ontdekt u alles over het kruideniersleven van vroeger. Bovendien is deze zomer een Zalig, Zoete, Zomertentoonstelling te zien! Maak kennis met ‘Jarig Jetje’ en de feestelijke kanten van snoepen vroeger en nu.

29 augustus 2019