MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lezing: kasteel Keenenburg te Schipluiden en zijn bewoners - 26 maart 2019

13 maart 2019. Op dinsdag 26 maart 2019 organiseert de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een dubbellezing in het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur.

Voor de pauze vertelt Hans Koot, archeoloog, over de bouwgeschiedenis van het kasteel, dat naast een hoofdburcht een oude en nieuwe voorburcht heeft gehad. Het is een imposant complex geweest, dat verschillende bouwfasen heeft gekend. De oudste bouwfase dateert uit het begin van de vijftiende eeuw. De sloop vond in 1798 plaats. De spreker is nauw bij het onderzoek naar de Keenenburg betrokken.

Lezing Keenenburg - 26 maart 2019

Na de pauze belicht Jacques Moerman, historicus, enige opvallende bewoners van het kasteel, waaronder Philips de Blote en Otto en Jacob van Egmond. Zij hadden ook een belangrijke rol in het gewest Holland.

De laatste jaren is door nieuw onderzoek meer bekend geworden over de geschiedenis van de bouw en de bewoners van de Keenenburg. Beide sprekers illustreren hun verhaal met fraai beeldmateriaal.

Het wordt een boeiende avond. Toegang: vrije gift.

Volgende lezing: Abtswoude en Dorpsfilm Den Hoorn - 2 mei 2019

Henk Groenendaal houdt op deze datum in de Hoornbloem te Den Hoorn een lezing over de verdwenen boerderijen van Abtswoude. Deze moesten plaatsmaken voor de stadsuitbreiding van Delft. De bebouwing in het groene deel van de Abtswoudsepolder (nu gemeente Midden-Delfland) komt ook aan bod. In de pauze wordt het Historisch Jaarboek Schipluiden 2018 gepresenteerd en uitgereikt. Na de pauze is de gerestaureerde Dorpsfilm van Den Hoorn uit 1959 te zien. Er volgt een aparte uitnodiging voor deze avond.

13 maart 2019