MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Dorpsfilm Den Hoorn (ZH) 1959 voor iedereen thuis te bekijken

3 mei 2019. Als onderdeel van de lezingavond over Abtswoude, de grote veranderingen op 2 mei 2019 werd na de pauze de dorpsfilm Den Hoorn 1959 vertoond in de Hoornbloem. De ruim 250 bezoekers pasten maar net in de zaal en ook het podium werd benut door de toeschouwers. En wat werd er genoten van film met veel hilariteit en herkenbaarheid!

De oorspronkelijke 8 mm smalfilm is gedigitaliseerd en opgeknapt en nu voor iedereen te bekijken op www.youtube.com. Met de zoekwoorden 'dorpsfilm den hoorn 1959' zou de film bovenaan de lijst moeten komen; of klik op de film hieronder: veel plezier!.

Enkele beelden uit de film

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Dorpsfilm Den Hoorn 1959

Klik hier voor meer Film & video van Midden-Delfland en de dorpen

Achtergrond

De film werd gemaakt door het bedrijf van Johan Adolfs uit Enschede op 14 mei 1959 volgens een beproefd scenario. Met zoveel mogelijk close-ups van oude en jonge mensen (geen kinderwagen werd overgeslagen), veel schoolkinderen, verenigingen en bedrijven (zij konden tegen betaling ook op de film) is dit een prachtig en herkenbaar tijdsbeeld uit de zestigerjaren geworden. De organiserende vereniging, de padvinderij Den Hoorn, had van tevoren een heel dagprogramma opgesteld, zodat het filmen goed zou verlopen. De Hoornseweg, de veiling, de Hoornsekade, de Dijkshoornseweg en de Woudseweg komen goed in beeld. Ook het kerkdorp ‘t Woudt werd gefilmd. Aan het slot van de filmdag was er een grote optocht door het dorp Den Hoorn.

Het bedrijf van Adolf maakte maar liefst 1500 van dergelijke films in de periode 1949-1970 van dorpen en kleine steden met minder dan 20.000 inwoners (een groot aantal hiervan staat ook op YouTube).

Naast de dorpsfilm van Den Hoorn zijn er door Adolfs ook dorpsfilms gemaakt van Schipluiden (1955 en 1964) en Maasland (1961). Deze vier films zijn ook te bekijken op de monitoren in Museum Het Tramstation Schipluiden.

De Dorpsfilm Den Hoorn 1959 is onderdeel van de collectie van Museum Het Tramstation Schipluiden.

26 januari 2020