MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Stillevens van Midden-Delflands voedsel in Dorpskerk Schipluiden

20 juli 2019. In de Dorpskerk van Schipluiden is tot en met 31 augustus een expositie van stillevens uit Midden-Delfland te zien. Geïnspireerd door de kunstschilders uit de Gouden Eeuw maakte fotografe Fleur Halkema een aantal prachtige stillevens opgebouwd uit streekproducten van Midden-Delfland. Tijdens de opening van de expositie verzorgde Het Raadhuis Schipluiden een proeverij van de afgebeelde producten. Vanaf september zijn hier de stillevens te zien.

'Stap in de Gouden Eeuw van Delft', met deze slogan viert Delft in 2019 het Gouden Eeuwjaar met een diverse activiteiten. Delft was één van de zes steden waar een kamer van de VOC was gevestigd. Het Delfts Blauw aardewerk ontstond in zeventiende eeuw en de beroemde schilders Johannes Vermeer, Pieter de Hooch en Carel Fabritius woonden of werkten in Delft. Hugo de Groot, Reinier de Graaf en Antoni van Leeuwenhoek waren internationaal bekende wetenschappers uit deze stad. Museum Prinsenhof in Delft opent in oktober 2019 een grote tentoonstelling met werken van Pieter de Hooch. Vier bierbrouwers uit Delft brouwden ter gelegenheid van het themajaar elk een eigen uniek bier.

Stillevens van Fleur Halkema in de Dorpskerk Schipluiden - 20 juli 2019

Stillevens uit Midden-Delfland

Het project Stillevens van Midden-Delfland sluit aan bij het Gouden Eeuwjaar van Delft. Stad en platteland zijn met elkaar verbonden door onder andere het voedsel dat geproduceerd wordt door de boeren en tuinders. Zes producenten en leveranciers leverden hun streekproducten voor de foto's van Fleur Halkema. Zij arrangeerde deze in de stijl van de Gouden Eeuw en legde deze vast met hedendaagse fotografie. Met het gebruik van slechts één lichtbron creëerde zij de sfeer zoals die ook in de stillevens van de oude meesters te zien is.

Stillevens uit Midden-Delfland is een onderdeel van 'Van Doek naar Werkelijkheid en Verbeelding' van Arti Delflandiae. De expositie is ook te bekijken tijdens het Stoelendansconcert in Schipluiden, als onderdeel van het Delft Chambermusic festival op 29 juli 2019.

Stillevens van Fleur Halkema in de Dorpskerk Schipluiden - 20 juli 2019

Schatten van Schipluiden

De monumentale Dorpskerk van Schipluiden aan de Dorpstraat is in de maanden juni, juli en augustus op zaterdagen van 13:00 tot 16:00 uur voor publiek gratis toegankelijk. De Dorpskerk is het oudste gebouw van Schipluiden en stamt  uit de 13de eeuw. Het is een voorbeeld van wat men Boerengothiek noemt. Het interieur toont veel elementen die verwijzen naar het kasteel Keenenburg en haar bewoners, zoals de familiewapens, de Keenenburgbank met zijn engelen en de grafkelder. Naast de expositie Stillevens uit Midden-Delfland is er ook een wisselende mini-tentoonstelling aanwezig over de Dorpskerk.

21 juli 2019