MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Publieksdag Bochtafsnijding Delftse Schie bij Overschie

2 februari 2019. In de periode 2004-2006 werd de wens van de provincie Zuid-Holland de haakse bocht van de Delftse Schie bij Overschie af te snijden in notities vastgelegd. Tracévarianten werden geïnventariseerd waaruit in 2010 de definitieve keuze volgde. In 2016 werd begonnen met de aanleg van het 800 meter lange kanaal, waardoor schepen tussen Delft en Delfshaven nu rechtdoor kunnen varen bij de Hoge Brug in Overschie. Meer over de Bochtafsnijding op de website van de Provincie Zuid-Holland.

Bochtafsnijding Overschie - 2 februari 2019
Zicht op Overschie; links het oude kanaal en rechts de bochtafsnijding met het nieuwe kanaal.

Op 28 januari 2019 opende minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rik Janssen, gedeputeerde Water en Vervoer over water van de provincie Zuid-Holland, het nieuwe kanaal. Tijdens de publieksdag op 2 februari werd er in de Grote Kerk in Overschie informatie gegeven over de aanleg. Grote belangstelling was er ook voor de vaartocht waarbij men zelf het resultaat kon bekijken.

Bochtafsnijding Overschie - 2 februari 2019
Rondvaart door het nieuwe kanaal; rechts de Hoge Brug richting Delfshaven.

Archeologisch onderzoek

Voorafgaand aan de aanleg leverde archeologisch onderzoek enkele bijzondere vondsten op, waaronder een twaalfde-eeuwse stoel. Op een fotopaneel waren deze stoel en de gemaakte replica afgebeeld, vergezeld van een beschrijving. In een vitrine werden enkele stukken aardewerk getoond, een bolle pot (1050-1250), een slanke hoge kan (1250-150) en een bolle grape (kookpot; 1250-1500).

Bochtafsnijding Overschie - 2 februari 2019
Afbeelding van de oude en gereconstrueerde stoel van Overschie.

Bochtafsnijding Overschie - 2 februari 2019
Een nieuwe brug geeft binnenkort toegang tot het ontstane eiland.

Drie Schieën

Met de aanleg van dit nieuwe kanaal is een eeuwenoude situatie voorgoed veranderd. Schepen vanuit Delft konden vroeger kiezen uit drie waterwegen naar de Maas. In de haakse bocht bij Overschie eerst de Rotterdamse Schie, na de haakse bocht  bij Overschie rechtdoor de Schiedamse Schie naar Schiedam of linksaf onder de Hoge Brug door de Delfshavense Schie, naar de haven van Delft. Beroemd is de kaart van de 'Drie Schie����n' uit 1512. De stad Delft liet deze kaart maken als ondersteuning bij een rechtzaak voor de Grote Raad van Mechelen. Delft vond dat Rotterdam niet het recht had de Rotterdamse Schie, een smalle en kronkelige vaarweg, even breed te maken als de 'eigen' Schie naar Delfshaven. De concurrentie op de waterwegen was hevig in die tijd. Lees het verhaal van C. Hoek.

Kaart Drie Schieën 1512
Kaart van de 'Drie Schieën', 1512, Nationaal Archief, toegangsnr. 4.AANW, inv.nr. 686. Links onder Overschie, links boven Rotterdam en rechts boven Delfshaven. Het water onderaan leidt naar Schiedam.

04 februari 2019