MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Fietsbrug over het Look heet nu: Theo van der Stapbrug

15 februari 2019. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling: de naam van verzetsstrijder Theo van der Stap uit Den Hoorn kreeg een plaats in de openbare ruimte van zijn dorp. Theo werd door de Duitsers opgepakt omdat hij deelnam aan het verzet. Op 3 mei 1942 werd hij samen met 71 andere gevangenen gefusilleerd. Zijn 90-jarige broer Joop onthulde een gedenkbord, dat bevestigd was op de fietsbrug over Het Look. De brug heet vanaf nu de Theo van der Stapbrug. Veel familie en geïnteresseerden waren aanwezig bij deze korte ceremonie.

Na het welkom in Bakkersstudio Holtkamp was het een korte wandeling naar de fietsbrug over Het Look. Wethouder Hans Horlings vertelde over Theo van der Stap: Theo kwam al vroeg in verzet en zette de bezetter dwars. Hij was gespecialiseerd in het opblazen van Duitse installaties. Er wordt wel gezegd dat hij onvoorzichtig was, misschien wel roekeloos, maar hij deed het wel, waar anderen zich schuil hielden. Hij gaf zijn leven.

Theo van der Stapbrug - 15 februari 2019

Theo schreef een afscheidsbrief aan zijn familie, vier uur voor hij werd doodgeschoten. Deze brief is aan vele generaties schoolkinderen voorgehouden als een voorbeeld van wat er in de oorlog gebeurde en hoe dat door mensen werd beleefd. Om Theo te blijven herdenken hebben burgemeester en wethouders op 18 december 2018 besloten deze brug te vernoemen naar Theo van der Stap.

De brug is een belangrijke verbinding voor wandelaars en fietsers tussen het centrum van Den Hoorn en de wijk Look-West, vlakbij het huis waar Theo woonde. Er wordt gewerkt aan een nieuwe, bredere brug met meer status, die uiteraard ook de Theo van der Stapbrug zal heten.

Theo van der Stapbrug - 15 februari 2019

Met een kort woordje bedankte Joop van der Stap de gemeente en de aanwezigen en onthulde het gedenkbord. Daarna werd de Nederlandse vlag van halfstok naar vol in top gehesen.

Theo van der Stapbrug - 15 februari 2019

01 maart 2020