MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Midden-Delfland Dag inspireerde weer vele bezoekers

15 juni 2019. Na een bijzonder natte nacht en ochtend werd het precies op tijd droog voor de opening van de Midden-Delfland Dag op de Wijnboerderij in de Zuidbuurt. Na een besloten ontbijt brachten bestuurders een champagne-toost uit op dit jaarlijks terugkerend evenement, dat als doel heeft het Midden-Delfland gebied onder de aandacht te brengen. Voor iedereen was er de nieuwe Boerderijen fietsroute. Het Groot Vlaardings Koor zorgde voor de muzikale omlijsting.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Spannend moment... het lukte.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Het Groot Vlaardings Koor.

De Midden-Delfland Vereniging koos er dit jaar voor om terug te gaan naar één dag met activiteiten op twee locaties.

Hodenpijl

In Schipluiden/Hodenpijl, rondom de Levende Buitenplaats, was het gezellig rustig te noemen. Op de buitenplaats was een bescheiden streekproductenmarkt. Wellicht vanwege de minder goede weersverwachting hadden enkele ondernemers afgezegd. Jammer dat Muziekvereniging Sint Caecilia uiteindelijk af zag van haar optreden.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Streekmarkt bij de Levende Buitenplaats.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Bij Hovenier P. van der Eijk tuinideeën opdoen.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
De galerie en het atelier van Tineke van Gils werd bezocht door een gering aantal liefhebbers.

Onderweg

De TTV Groene Oase organiseerde weer de oude trekker en bromfietstocht.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019

Zuidbuurt

In de Zuidbuurt van Maasluis en Vlaardingen was het gezellig druk. Op een zevental locaties, allemaal boerderij-erven, waren activiteiten georganiseerd. De Karperhoeve kreeg zoals elk jaar de meeste bezoekers met een bewezen programma. Bij Jan Huijgen in de Ton was het opvallend druk. Hier waren verschillende marktjes en een gezellig terras met muziek. Ook op de Wijnboerderij was het goed toeven bij de inmiddels aanwezige zonneschijn. Op Hoeve Avondrust was een kleine streekmarkt met muziek van onder andere Kachel. Lex Thoen amuseerde het publiek met zijn border collies en demonstratie drijven met zowel schapen als loopeenden.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Bij de Karperhoeve veel paardenactiviteiten.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
In de buitenbak een demonstratie voltige.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Hoog hangende snoepjes blijven het goed doen.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Als je het bij Jan Huijgen in de Ton niet vindt, vindt je het nergens (maar je moet wel goed kunnen zoeken).

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Veel muziek en een gezellig terras bij de Wijnboerderij.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Een bezoek aan de wijngaard hoort erbij.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Daarna even proeven van de wijn.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Eén van de border collies van Lex Thoen had niks met schapen, maar wel met eenden.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Op Hoeve Avondrust een markt en informatie.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Folkmuziek van Kachel bij de bar.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
De Wild Beheer Eenheid Delfland legt uit waarom er soms gejaagd moet worden.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Op het terras van Galerie van B jazzy muziek.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Het blotenvoetenpad in het Voedselbos Vlaardingen is het proberen waard.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Het resultaat van een wildplukwandeling door het Voedselbos.

Midden-Delfland Dag 15 juni 2019
Een bijzonder kasje op het terrein met een weelderige begroeiing.


Wat nog meer op Midden-Delfland Dag

9 juni 2019. Naast de twee hoofdlocaties, Hodenpijl en de Zuidbuurt, zijn er tijdens de Midden-Delfland Dag, 15 juni 2019, ook op andere locaties activiteiten georganiseerd. Hier volgt een overzicht.

  • 10:00-17:00 uur: Openstelling Woudtse kerk in 't Woudt met koffietafel en muzikale omlijsting.
  • Vanaf 13:00 uur, ieder uur: Korte vaartocht op de Vlietlanden met de Andante vanaf Brasserie Vlietzicht, georganiseerd door Natuurmonumenten. Vaar mee en bekijk dit bijzondere oer-Hollandse natuurgebied. Vooraf online aanmelden is mogelijk via www.vlaardingsefluisterboot.nl.
  • 11:00-16:00 uur: De Babbersmolen is open met diverse activiteiten. Deze oude poldermolen met historisch erf ademt de sfeer van het polderlandschap van honderd jaar terug. De opnieuw ingerichte molenaarswoning in de molen laat het eenvoudige leven zien door tal van voorwerpen, van bedstee tot snijbonenmolen. Terwijl de molenaar de wieken laat draaien, grazen op het vlietland de schapen naast de eendenkooi.
    In de unieke mini-polder kunnen kinderen zelf water pompen en dan weer droogmalen met een groot scheprad. Speciaal voor Midden-Delfland Dag demonstreert een inmaakexpert hoe je zelf advocaat kan maken…en proeven mag. Wie zelf iets wil doen kan aanschuiven bij een echte rietvlechter voor een eigen vlechtwerkje van natuurlijke materialen.

Midden-Delfland Dag 2019: Nieuwe fietsroute langs bijzondere boerderijen

6 juni 2019. Zaterdag 15 juni is het weer Midden-Delfland Dag. Onder het motto ‘Midden-Delfland Inspireert’ vinden allerlei activiteiten plaats in de Zuidbuurt in Vlaardingen en Maassluis en bij de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl in Schipluiden. Kom op de fiets om meteen de nieuwe Boerderijenfietsroute uit te proberen. Zie voor programma onderaan deze pagina en www.middendelflanddag.nl.

De Midden-Delfland Vereniging heeft gekozen voor één in plaats van twee dagen en twee hoofdlocaties om het voor bezoekers beter behapbaar te maken. Zodat iedereen zoveel mogelijk kan genieten van al het moois aan natuur, historisch erfgoed, en de vele recreatieve mogelijkheden. En uiteraard van de heerlijke streekproducten.

Boerderijenfietsroute

De opening om 11.00 uur is bij de Wijnboerderij (Zuidbuurt 40). Voorzitter Koos Karssen presenteert het eerste exemplaar van de Boerderijenfietsroute aan bestuurders uit omliggende steden. Vrijwilligers bedachten deze ca. 28 kilometer lange route over vrijliggende fietspaden en polderweggetjes. Het Midden-Delflandgebied is immers rijk aan historische boerderijen. Een kleine vijftig worden kort beschreven; middenin het boekje staat een kaart. Interessante details staan beschreven, zoals karnhuisjes, windveren, korfbogen en IHS-tekens. Soms komen oude gebruiken en herkomst van namen aan bod.

Boerderijfietsroute
Omslag Boerderijenfietsroute. Foto Elly Janmaat.

Zuidbuurt

Na de opening is er op de Wijnboerderij van alles te doen, zoals een wijnproeverij en een tekenwedstrijd. Bezoekers kunnen de zeepkist Blankenburgtunnel op en luisteren naar Villa Voice kinderkoor, Niec van der Burgh, akKOORd en Patrice en Suzanne die de dag afsluiten met Franse chansons. Vlakbij staan de deuren open van Hoeve Avondrust, werkboerderij Nooitgedacht, Galerie van B, Jan Huygen in de Ton en Voedselbos Vlaardingen. Zij organiseren rondleidingen, demonstraties (o.a. schapendrijven en quilten), workshops wildplukken en koken, bijenhotel bouwen en vogelhuisje maken met de boswachter van Staatsbosbeheer. Er is een lezing van boerderijkenner Frits van Ooststroom, de fototententoonstelling 'De Vlaardingse Zuidbuurt als groene binnentuin' en diverse muziekoptredens vinden plaats.

Wijnboerderij Zuidbuurt

Schipluiden / Hodenpijl

In Schipluiden (Tramkade/Rijksstraatweg) heten keramiste Tineke van Gils, Honey Highway BIJenfarm, Hoveniersbedrijf P. van der Eijk, Santhee, Bezoekerscentrum Midden-Delfland en Op Hodenpijl groot en klein welkom voor een slowfoodmarkt, een fototentoonstelling over historische boerderijen, een stiltewandeling en workshops vogelfluitjes maken en bijenkorf vlechten. Er is informatie over duurzaam tuinieren. Verder is er volop muziek. Jeugorkest van St. Caecilia Schipluiden begint al om 11:30 uur! Daarna het harmonieorkest.

Bij de stands van de Midden-Delfland Vereniging liggen handige (gratis) fiets-, vaar- en wandelkaarten, waaronder de Boerderijenfietsroute, en andere uitgaven zoals het boek Polderen over de A4 in Midden-Delfland.
Alle informatie is te vinden op de speciale website: www.middendelflanddag.nl.

Levende Buitenplaats Op Hodenpijl

Fiets

Aangeraden wordt om op de fiets of wandelend te komen. Parkeren in de Zuidbuurt kan beperkt bij de Krabbeplas, parkeren in Schipluiden kan aan de Tiendweg en tot 16.00 uur beperkt bij Op Hodenpijl (parkeren verboden aan de Tramkade). De locaties zijn prima bereikbaar met OV, kijk op www.ov9292.nl.

Met dank voor hun bijdragen aan Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Fonds 1818, Loswal de Bonnen, de gemeenten Midden-Delfland en Maassluis en het recreatieschap Midden-Delfland.

Bron: Persbericht Midden-Delfland vereniging 6 juni 2019.


Midden-Delfland Inspireert - Midden-Delfland Dag zaterdag 15 juni 2019

11 mei 2019. Op zaterdag 15 juni is het Midden-Delfland Dag met als thema “Midden-Delfland inspireert”. De dag zal zich concentreren in twee kerngebieden: de Zuidbuurt in Vlaardingen en de omgeving van het bezoekerscentrum/Levende Buitenplaats in Schipluiden. De Midden-Delfland Vereniging nodigt op deze dag alle bewoners van Midden-Delfland en omliggende steden uit om naar Midden-Delfland te komen en te genieten van de rust en ruimte in het gebied en de vele recreatieve mogelijkheden voor jong en oud. Voor de programma's op beide locaties, scroll naar beneden!

Midden-Delfland Dag - 15 juni 2019

Programma Zuidbuurt

Programma Midden-Delfland Dag - 15 juni 2019 - Zuidbuurt

Programma Hodenpijl

Programma Midden-Delfland Dag - 15 juni 2019 - Hodenpijl/Levende Buitenplaats

19 juni 2019