MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Jongkind terug waar hij ooit begonnen is

2 juni 2019. Met de onthulling van het manshoge beeld van Johan Barthold Jongkind (1819-1991) herdenkt Midden-Delfland deze kunstenaar, 200 jaar na zijn geboorte in Lattrop Overijssel. Tijdens zijn studie aan de Tekenacademie in Den Haag, hij woonde toen in Maassluis, maakte hij onderweg schetsen, die hij later uitwerkte tot etsen en schilderijen. Op een van zijn etsen is het rechthuis van Zouteveen te zien, met op de achtergrond de Vlietlanden en de molens van de Broekpolder. Het bronzen beeld, gemaakt door Rob Houdijk, staat nu fier tegenover het rechthuis aan de Vlaardingsevaart.

Jongkind beeld in Midden-Delfland 2 juni 2019
Het bronzen beeld van Jongkind met op de achtergond het rechthuis van Zouteveen en rechts een rolpaal ten behoeve van de trekvaart.

Jongkind kwam op tweejarige leeftijd met zijn familie in Vlaardingen wonen en groeide daar ook op. Op zijn achttiende, in 1837, begon hij zijn studie aan de Tekenacademie in Den Haag. Vanuit zijn toenmalige woonplaats Maassluis reisde hij heen en weer naar Den Haag, wandelend of met de trekschuit. Daar kreeg hij les van Andreas Schelfhout. In zijn schetsboekjes (er zijn er 41 bekend) tekende hij wat hij tegenkwam. Later werkte hij die dan uit tot etsen en schilderijen. Zo ontstonden onder andere de etsen van het rechthuis van Zouteveen en de schaatsenrijders bij Maassluis. Ook in Rotterdam, Overschie, Dordrecht en Antwerpen maakte Jongkind etsen en olieverfschilderijen. Kenmerkend zijn een lage horizon en de fraaie luchten. Ook de nachtelijke scènes met maanlicht zijn bijzonder. In Museum Vlaardingen is een bijzondere expositie met werken van Jongkind: 'Jongkind, an artist born'. De expositie toont etsen en schilderijen uit de omgeving van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Overschie en duurt nog tot 28 september 2019.

Jongkind beeld in Midden-Delfland 2 juni 2019
Twee zeilschepen, Johan Barthold Jongkind (met het rechthuis van Zouteveen), 1862. Rijksmuseum.

Jongkind beeld in Midden-Delfland 2 juni 2019
Gezicht op Maassluis, Johan Barthold Jongkind, 1862. Rijksmuseum.

Jongkind beeld in Midden-Delfland 2 juni 2019
Gezicht op Delft vanaf de Schie. In het midden een trekschuit. Olieverf op paneel 1844. Gemeentemuseum Den Haag.

Franse periode

Jongkind is het meest bekend om zijn werken die hij in Frankrijk maakte, zoals die van Honfleur en Le Havre. Hij was een voorloper van het Franse impressionisme uit de 19e eeuw. Na Vincent van Gogh wordt Johan Barthold Jongkind als Nederlands meest invloedrijke 19e-eeuwse schilder beschouwd. Lees meer in een veelheid aan biografieën, zoals op Wikipedia, ArtSalonHolland, het verhaal van de Delflandse Trekvaarten, met een hoofdstuk over Jongkind, en de Jongkind biografie bij de Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

30 september 2023