MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Congres: Een Groene Visie op Midden-Delfland en boek: Polderen over de A4

6 maart 2019: Het Midden-Delflandgebied, groene long van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Steeds meer mensen weten de rust, ruimte en weidsheid die Midden-Delfland biedt, te waarderen. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat zijn de kansen en wat zijn de bedreigingen voor het gebied?

De Midden-Delfland Vereniging organiseert daarover een congres dat plaatsvindt donderdag(middag) 14 maart in Maassluis. Voorzitter Koos Karssen: ‘De toekomst van ons prachtige gebied ligt ons na aan het hart. Met enige bezorgdheid zien wij veel op ons afkomen, zoals de groei van de steden en de infrastructuur die dat met zich meebrengt, klimaatverandering en energietransitie.
Houden we het gebied groen en open of rukt de woningbouw toch op? Is er toekomst voor de boeren en onze voedselproductie? Is de grutto nog wel te zien en te horen in 2040? Wordt de recreatiedruk niet te groot met het groeiende aantal inwoners?’

Congres: Groene visie op Midden-Delfland - 14 maart 2019

Sprekers

Gastsprekers zijn topambtenaar Rob van Brouwershaven, programmadirecteur bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Hans van den Heuvel, directeur van landbouworganisatie LTO Nederland en Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.
Koos Dijksterhuis, bekend van zijn columns in Trouw en auteur van het Handboek voor natuurwandelingen, verzorgt een gesproken column.

Panel

Een paneldiscussie volgt, met Zuid-Hollands gedeputeerde Han Weber, de wethouders Bert Wijbenga (Rotterdam), Sonja Smit (Midden-Delfland), Roel van Buuren (biologische melkveehouder uit Maasland) en Wim Warbout (recreatieondernemer in Midden-Delfland). Uiteraard krijgt iedereen vanuit de zaal de gelegenheid om mee te praten over een gezonde toekomst voor burgers, boeren en buitenlui.

Op het programma staan verder de presentatie van Gebiedstafel Central Park door Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en voorzitter van de gebiedstafel, en de aanbieding van het boek Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie. Het boek, een uitgave van de Midden-Delfland Vereniging naar een idee van Henk Tetteroo en geschreven door Kor Kegel, beschrijft het proces van besluitvorming en aanleg van deze ‘weg van de meeste weerstand’.

Praktische informatie

Het congres in Theater Koningshof (Uiverlaan 20, 3145XN Maassluis) begint met een streeklunch om 12.30 uur (inloop vanaf 12 uur). Het congresdeel start om 13.30 uur en duurt tot 16 uur. Aanmelden via Wil van Dalen: wil@middendelflandvereniging.nl, 06-10 19 40 79.
Zie ook: www.middendelflandvereniging.nl.


Boek over 40 jaar polderen in de polder

Onder de titel Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie brengt de Midden-Delfland Vereniging een boek uit over besluitvorming en aanleg van deze snelweg. De trage aanleg van deze gevreesde weg dwars door het mooie Midden-Delflandgebied heeft veel losgemaakt. Want niet alleen in Midden-Delfland en Zuid-Holland, maar in heel Nederland had men wel een mening hierover.

Weg van de meeste weerstand

‘De reden voor de vertraging lag voor sommigen in bestuurlijke onbekwaamheid of in ongenuanceerdheid van mensen uit de milieubeweging. Anderen stelden juist dat de milieugroepen, door hun acties en goed onderbouwde voorstellen, de aanleg van de nieuwe weg op de agenda hielden. Daardoor werd het ‘de weg van de meeste weerstand’, aldus voorzitter Koos Karssen in het voorwoord van het boek.

Het boek geeft een brede inkijk hoe de processen zijn verlopen, hoe de voors en tegens zijn afgewogen, waar verlies was en waar winst. ‘Het geeft aan dat wij in Nederland gelukkig in staat blijken te zijn naar elkaar te luisteren en de kritiek serieus te nemen door plannen aan te passen’, aldus Koos Karssen. Het boek wordt gepresenteerd tijdens het congres Een Groene Visie op Midden-Delfland, dat op initiatief van de vereniging donderdag(middag) 14 maart in Maassluis plaatsvindt.

Polderen over de A4 Midden-Delfland

Polderen over de A4 Midden-Delfland

Inspirator

Inspirator van het boek, geschreven door Kor Kegel en met foto’s van o.a Henk Groenendaal, is Henk Tetteroo uit Delft. Hij was vier decennia lang geharnast tegenstander van de A4 door Midden-Delfland. Mede door zijn strijd zijn veel compensatiemaatregelen afgedwongen. Ze hebben het leed verzacht, want zeven kilometer open en geliefd landschap is uiteindelijk wel doorsneden door een snelweg. Drie jaar na de openstelling loopt bovendien alweer een procedure om de weg te verbreden.

Het boek is vanaf 14 maart te koop via de webshop van de Midden-Delfland Vereniging: www.middendelflandvereniging.nl. Leden betalen 10 euro, niet-leden 12,50 euro.

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 6 maart 2019.

06 maart 2019