MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Midden-Delflandgebied ‘geadopteerd’

14 maart 2019. Bestuurders van omliggende steden hebben donderdag een belangrijke stap gezet door gezamenlijk te verklaren dat zij het Midden-Delflandgebied willen ‘adopteren’. Daarmee geven zij een krachtig signaal af dat zij het gebied groen en open willen houden, en verder willen gaan dan alleen aanwijzen als Bijzonder Provinciaal Landschap.

Koos Karssen, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, reageerde opgetogen. De vereniging hield donderdag in Maassluis een congres over de toekomst van Midden-Delfland. Het oer-Hollandse veenweidegebied met zijn door slootjes afgescheiden weides, oude en moderne boerderijen, de natuur langs de Vlaardingse Vaart, de eindeloze rijen knotwilgen. Met zijn rust, ruimte en weidsheid ook wel bekend als ‘de groene long en achtertuin van de stad’.

Concreet gaat het om de gebiedstafel Central Park Midden-Delfland, met als voorzitter en trekker Delfts burgemeester Marja van Bijsterveldt. Een samenwerkingsverband van verder Rotterdam, Maassluis, Midden-Delfland, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en met ook een vertegenwoordiging van burgers en boeren via de Midden-Delfland Vereniging en LTO Noord Delflands Groen.

Een Groene Visie op Midden-Delfland - 14 maart 2019
Gebiedstafel Midden-Delfland met rechts voorzitter Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Het congres in het met ongeveer 250 deelnemers ‘uitverkochte’ Theater Koningshof draaide om kansen en bedreigingen. Sprekers deelden de zorg over de oprukkende stad en infra, de toekomst van de boeren en de impact van klimaatverandering en energietransitie. Een paneldiscussie met o.a Zuid-Hollands gedeputeerde Han Weber, wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland, biologische boer Roel van Buuren en recreatieondernemer Wim Warbout volgde in interactie met de zaal die via smartphone kon reageren.

Topambtenaar Rob van Brouwershaven, rechterhand van landbouwminister Carola Schouten, en directeur Hans Van den Heuvel van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland onderstreepten de cruciale rol van de boeren in Midden-Delfland als dragers van het landschap, en het belang van kringlooplandbouw waarin het gebied al tien jaar koploper is.

Een Groene Visie op Midden-Delfland - 14 maart 2019
Marc van den Tweel van Natuurmonumenten pleit voor meer daden. Foto Ceciel Sillevis.

Marc van den Tweel van Natuurmonumenten riep op het verbinden van belangen en noemde Vancouver en Singapore, ‘florerende steden waar economie en ecologie hand in hand gaan’. Hij tekende er bij aan dat de provincie Zuid-Holland, na de aanwijzing van Midden-Delfland tot Bijzonder Provinciaal Landschap in 2017, een regierol moet nemen en meer actie om het gebied te behouden. ‘Woorden zijn mooi, daden zijn beter.‘ Van den Tweel: ‘We hebben biodiversiteitsdrammers nodig.’

Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, riep in een videoboodschap op om Midden-Delfland nog beter op de kaart te zetten. ‘Meer mensen zouden dit mooie gebied en landschap moeten zien, zo dichtbij de stad. Zoveel moois moeten we delen.’

Een Groene Visie op Midden-Delfland - 14 maart 2019
Burgemeester Rodenburg ontving zojuist het boek over de A4 uit handen van Henk Tetteroo (midden).

Aan het einde van het congres vroeg Koos Karssen aan Henk Tetteroo het eerste exemplaar van het boek ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie’ aan burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland te overhandigen. Het boek naar een idee van Henk en geschreven door Kor Kegel, kijkt niet slechts terug naar de (roerige) geschiedenis van deze snelweg die decennia omspant. Voor het eerst is op een rijtje gezet welke positieve resultaten ook zijn geboekt, en anno 2019 te zien zijn. Met de landschappelijke inpassing van de A4 zijn de nadelen beperkt. Samen met het IODS-programma (Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam) maakte dat de snelweg ‘acceptabel’. Dit ‘totaalpakket’ met investeringen in het gebied gaven een enorme impuls aan Midden-Delfland. Met extra recreatieve routes, sanering van glazen kassen voor meer openheid, agrarisch natuurbeheer en weidevogelbescherming door het oprichten van het Weidevogelpact en het stimuleren van duurzaam boeren.

Lees meer:

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 15 maart 2019.

03 mei 2020